ofimàtica

descarrega libreoffice

Descarrega LibreOffice

manuals de libreoffice

Manual de Writer (en anglès)

Manual de Calc (en anglès)

Manual de LibreOffice (en català)

Manual de LibreOffice Avançat (en català)

Manual de primers pasos amb Writer (en espanyol)

Manual de primers pasos amb Calc (en espanyol)


vídeos d'ofimàtica

Pàgina de vídeos d'ofimàtica


processador de textos

exercicis de Word bàsic (word1.zip)

exercicis de Word mig (word2.zip)

exercicis de Writer bàsic (writer1.zip)

exercicis de Writer mig (writer2.zip)

dreceres de teclat de Word

temari


fulls de càlcul

exercicis d'excel (cursexcel.zip)

exercicis de calc (curscalc.zip)

dreceres de teclat d'Excel

temari

funcions de full de càlcul (equivalències entre idiomes)


bases de dades

teoria d'Access (teoriaa.zip)

exemples (exemplesa.zip)

exercicis (exercicisa.zip)

dreceres de teclat


presentacions

El primer que t'has de plantejar és si la presentació ha d'acompanyar el teu discurs, o bé, si serà vista pel públic sense que estiguis present. Has de plantejar-te les preguntes:


A qui?

Qui és el públic destinatari de la presentació?

Per a què?

Quina és la meta de la presentació? Com pots portar a l'audiència des de la situació inicial, el seu problema, a la situació desitjada, la solució del mateix? Què vols que faci l'audiència després de la presentació?

Què?

Quin és el missatge que vols transmetre? Si haguessis de reduir tota la presentació a una sola frase, quina seria?

Com?

Quines són les circumstàncies de la presentació, especialment pel que fa a la durada?

On?

Com és el lloc on se celebrarà la presentació? Com és l'escenari? Quina és la mida de pantalla? Hi ha WiFi? Hi ha so?

Qui?

Quines són les teves fortaleses i les teves debilitats com a orador per a aquesta situació? Quines característiques ha de tenir un orador per ajudar millor a aquesta audiència? Quina imatge vols projectar?Què has de tenir present respecte a:


L'audiència

Quina serà la teva audiència

La durada

Mai et passis del temps

El missatge

Explica només el més important

La presentació

Prepara una presentació, no un document

Els conceptes

Posa una sola idea per diapositiva

Els recursos

Utilitza els recursos multimèdia amb seny

El discurs

Assaja el teu discursDefineix els objectius de la presentació. Reflexiona sobre què vol l'organització, què vol l'audiència i què vols transmetre amb la presentació. Aquestes idees actuaran com a brúixola a l'hora de seleccionar i adaptar els continguts.

Elabora l'estructura de la presentació, és a dir, l'storyboard, a partir de les idees i conceptes identificats, elabora el fil argumental que et permetrà anar presentant de forma ordenada i lògica.

Escriu el text de la presentació en les notes. Això ajuda a aclarir els conceptes i a saber què dir davant de cada diapositiva. També serveix després com a material lliurable.

Crea una conclusió. La conclusió constitueix el colofó de la teva presentació, que ha de ser formulada acuradament en una sola frase ferma i decisiva.

Tingues present que les diapositives haurien d'amplificar el teu missatge, no repetir-lo constantment. Si no ho milloren, llavors no aporten res, només distracció, i s'haurien d'eliminar. Quan les teves paraules no arriben per explicar un concepte o idea, llavors fes servir diapositives.

Utilitza

fotos

per

mostrar evidències

gràfics

presentar informació complexa de manera compacta

vídeos / animacions

il·lustrar processos

models 3D

fer visible el que només existeix en la imaginació

diagrames

expressar visualment sistemes complexos


Pots argumentar amb:

Mostres

Pots portar mostres del teu producte o d'un article representatiu. Si és molt petit i l'audiència molt gran, hauràs de mostrar a través d'un primer pla en una gran pantalla. Si resulta adequat, pots fer ho circular entre els membres de l'audiència.

Exemples

Il·lustren un concepte teòric amb una història del món real o realització pràctica, de manera que s'assimila millor la teoria. Ajuden a fixar idees, ja que apropen el concepte transmès a la realitat viscuda. La informació es processa millor si es pot associar immediatament amb informació ja present en el nostre cervell.

Estadístiques

Ens han ensenyat que la millor manera d'oferir evidència d'alguna cosa és amb estadístiques. Però tingues present que les estadístiques poques vegades tenen sentit per si mateixes.

Per insuflar vida a les estadístiques, aquestes poden contextualitzar-se en termes més humans, més quotidians. Humanitzar les estadístiques confereix a l'argument més impacte.

Demostracions

Dramatitzen el contingut de la presentació. Són molt populars les demostracions de programes informàtics. Per descomptat, no tens per què limitar-te a les demostracions de programari. Planteja't sempre si pots fer una demostració del teu producte o servei davant de l'audiència.

Il·lustracions

Posen en acció les teves afirmacions. Compten al seu favor amb el poder persuasiu de la imaginació i de les emocions. Les il·lustracions són per a la majoria d'audiències més convincents que les evidències. Són certament més influents.

Entre les il·lustracions més poderoses pots servir-te d'històries (millor com més personals), anècdotes, cites, acudits, proverbis, refranys, imatges, fotografies, música, cançons, vinyetes, màgia, etc.

Testimonis d'experts

Pots transferir als teus arguments l'autoritat i credibilitat d'un reconegut expert en la matèria si s'ha manifestat sobre el teu producte, servei o idea. Pots citar les seves paraules, o mostrar un vídeo del seu testimoni, o fins i tot pujar-lo amb tu a l'escenari. Si no, sempre es pot esgrimir un diari, revista o llibre on aparegui el testimoni que dóna suport al nostre argument lògic.

Analogies

Les analogies invoquen conceptes que l'audiència ja posseeix fent possible que comprengui missatges complexos.

Dades

Les dades solen presentar-se en taules i gràfiques, normalment desproveïts d'emoció. Perquè donin suport a la lògica del teu raonament, contextualitza-les, personalitza-les, dóna'ls vida. Explica la història que amaguen. Ofereix sempre en primer lloc una gran foto i després endinsa't en els detalls. Si abuses de les dades, no només no convenceràs, sinó que pots aclaparar a l'audiència i causar rebuig.


Respecte al disseny de la presentació:

Defineix el tema

L'estètica, el tipus de fotografies o dissenys que millor s'adaptaran a la personalitat de la presentació: grunge, retro, steampunk, modern, ciència ficció, etc.

Crea una plantilla

Es tracta de crear la plantilla amb la imatge per al fons de les diapositives, les fonts més adequades, imatges repetitives, etc.

Cerca elements multimèdia

Cal buscar per a cadascuna de les diapositives les fotografies, vídeos, àudios, etc., segons el que hagis planificat en l'storyboard.

Crea gràfics

En el cas que hi hagi gràfics, crea'ls d'acord amb l'estètica triada.

Crea animacions

Crea animacions si has triat fer servir alguna.

Prepara demostracions

Si hi ha d'haver una demostració, ara és el moment de planificar-la: què mostraràs, en quina seqüència, amb quins exemples, etc.

Crea diapositives

Insereix tots els elements multimèdia recopilats en els passos anteriors.


Respecte als sons:

Capten l'atenció

Això sí, amb moderació. Un so inesperat produeix el mateix efecte que el moviment: atrapa l'atenció de l'audiència. No obstant això, els sons no dirigeixen l'atenció a un element de la pantalla, sinó que més aviat alerten d'un canvi en la pantalla. No utilitzis en excés aquest recurs, perquè a la tercera vegada l'audiència pot irritar-se pel so.

Defineixen el context

Es poden definir per a tota la presentació, per a una porció d'ella o per a una diapositiva. Per exemple, una presentació sobre contaminants al mar, pot utilitzar el so de les ones. Una presentació sobre contaminació acústica pot utilitzar el so del trànsit o el soroll de les obres.

Apropiats

Al tema i concepte que estan sent explicats.

Descans

Dóna un respir a l'audiència. Durant aquestes pauses li permets processar la informació ja presentada.

Proporcionen evidència

"Si no ho veig no ho crec". En aquest cas, sentir pot ser creure.

Coordinats

Coordina els sons, el text i els gràfics. Utilitza una fotografia o gràfic que reforci el so usat com a evidència. El cas extrem d'assimilació és l'ús d'una seqüència de vídeo.

Volum

No canviïs arbitràriament la qualitat tonal o el volum.

Audibles

De la mateixa manera que has d'assegurar-te que qualsevol contingut gràfic de les diapositives ha de poder ser vist des de qualsevol seient, assegura't que els sons poden sentir-se des de tots els racons de la sala.

Qualitat

Si fas servir fotos de qualitat professional, utilitza igualment sons d'alta fidelitat. Existeixen a Internet nombrosos llocs de descàrrega de sons d'allò més variat, tant de pagament com gratuïts.


Respecte a vincular o inserir arxius de vídeo o àudio l'ajuda de Microsoft Office diu:

Quan la presentació conté arxius de vídeo o d'àudio vinculats, seria millor, si fos possible, que s'inserissin en lloc que estiguin vinculats. Quan s'insereixen arxius multimèdia, es pot garantir que es reproduiran però també farà que l'arxiu de presentació sigui considerablement més gran. En vincular arxius, podràs canviar o actualitzar el fitxer multimèdia. No obstant això, no es poden optimitzar els arxius de vídeo o d'àudio per qüestions de compatibilitat.

Si tries vincular vídeos en lloc d'inserir-los, assegura't que tindràs una connexió a la xarxa funcional en el lloc on penses exposar la presentació. Recorda provar la connexió abans de presentar. Això et servirà per a identificar problemes abans d'iniciar la presentació. Un avantatge de vincular multimèdia és que la mida d'arxiu de presentació serà més petit. No obstant això, assegura't de copiar els arxius multimèdia vinculats al mateix directori on es troba la presentació de manera que es puguin reproduir.


Els errors que cometem amb més freqüència en les presentacions són:

Text

Afegim massa text en les diapositives.

Animacions

Incloem sons o animacions que distreuen o es fan pesades.

Temps

Assignem un temps insuficient per veure la diapositiva.


Exemples magistrals. Steve Jobs presentant:

MacBook Air

iPhone 1a part / iPhone 2a part

iPad

iPad 2


copyleft © 2014 ramon lopez
última actualització 18/05/19 22:03